onsdag 11. mars 2009

Skrift

Vi driver med en ny oppgave om skrift nå, og vi har skrevet litt om skrift her.

Å skrive er å gjøre språket synlig. Skrift kan styrke identiteten og gruppetilhørligheten vår. Og den formidler tanker og ideer. Den kan også fungere som dekor og gi skjønnhetsopplevelser.
Det kan være nyttig å kunne noe om skrift hvis du skal lage plakater, skilt, kort til blomsterbuketter eller bruke PC-en i en designprosess.
Skrive betyr å risse.


Skriftspråket begynte som små enkle tegninger som var lette å forstå. En fisk var en fisk, en båt var en båt. Et piktogram er et bilde som symboliserer et ord eller et begrep.
Etter hvert kom ett symbol til å bety flere ting, fordi betydningen av symbolet begynte å følge språklyden. Det opprinnelige symbolet kunne altså bety noe annet enn det det var bilde av. Dette var begynnelsen på bokstavene.


Ikoner er symboler som uten bokstaver gir oss beskjed om hvilke funksjoner programmet på datamaskinen har. Bilder gir oss svært mye av den informasjonen vi mottar.

Ord, symboler og merker:
Tegn, symbol, ikon, logo, piktogram.



Når du blander teksten med bilder og illustrasjoner, blir det til et typografisk arrangement.

Når du arbeider med typografi og grafisk design er det viktig at det du ønsker å fortelle må være tydelig og lett å oppfatte. Det er viktig å velge skrift som passer til innholdet.

Hvis du bruker de store bokstavene, reduserer du lesbarheten.
Når du vil fremheve noe kan du sette det i kursiv, fet stil kan vi gjerne bruke i overskrifter.

Når du komponerer en tekst, bruker du de samme virkemidlene som når du komponerer en form, balanse, framhevning, kontraster og helhet.
En layout starter som oftest med enkle idéskisser. Det er karakteren til hvert element du etterlikner, det er utseendet du arbeider med.
Blikkfang er det som kommer tydeligst frem. Det som er viktig må få en sentral plass og gjerne bestå av de største kontrastene.
En layout består av å organisere alt sammen til en helhet
.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar